انواع محتوای متنی را بشناسیم

در این مقاله می خوانید:
محتوای متنی شاید به اشتباه، با تغییر ذائقه کاربران شبکه های اجتماعی از متن به محتوای ویدئویی، نادیده گرفته شود. اما اگر کمی دقیق به مسئله نگاه کنیم، درمییابیم که پایه هر نوع محتوایی، متن و محتوای مکتوب است. آشنایی با انواع محتوای متنی می تواند مسیر تولید محتوا را برای شما هموار کند. البته لازمه تولید محتوای متنی خوب، در کنار آشنایی با انواع محتوا متنی، گذراندن آموزش محتوا نویسی است. در این مقاله سعی کردهام تا شما را با محتوای متنی و انواع آن آشنا کنم.
انواع متن چیست
قبل از هر چیز، برای آشنایی با انواع مختلف محتوای مکتوب، بد نیست که با انواع متن آشنا شویم. به صورت کلی هر نوشته ای بر حسب نوع قلم، موضوع، هدف، جامعه هدف و … در یک قالب خاص محتوایی قرار میگیرد. متن ها بسیار متنوع و مختلفند. اما در یک دسته بندی مرسوم، متن ها را می توان در قالب های شخصی، اداری، رسمی، آموزشی، کتب و . . . قرار داد. به نظرم همینقدر مقدمه کافیست! اجازه دهید تا به اتفاق در ادامه انواع محتوای متنی را با هم بررسی کنیم.
انواع محتوا متنی
نوشتن محتوا همانطور که پیش تر اشاره شد، باید با هدفی خاص صورت بگیرد. یعنی بدانیم چرا این محتوا را می نویسیم. کاربرد آن چیست؟ چه کسانی آن را مطالعه می کنند؟ قرار است چه دردی را دوا کند!؟ بنابراین نمی توان عدد مشخصی برای انواع محتوای متنی در نظر گرفت. اما در یک قانون نانوشته و بر حسب تجربه ۲۰ ساله من، محتواها عموما از نوعی که در ادامه بیان می شود، بیشتر نیست. البته شاید شما نمونه ای سراغ داشته باشید که یک نوع محتوای متنی باشد. خوشحال می شوم که آن در انتهای همین صفحه، برای آگاهی بیشتر من و مخاطبین به اشتراک گذارید.
۱۲ مورد از انواع محتوای متنی
در یک تعریف کلی محتواهای متنی که از سوی محتوا نویسان تولید می شود، به موارد زیر تقسیم می شوند:
محتوای مقایسه ای:
وقتی قرار است به مقایسه بین دو چیز بسیار پرکاربرد بپردازید، از سبک نوشتن محتوای مقایسه ای استفاده می کنید. برای نوشتن اینگونه محتوا، باید هر دو وسیله، موضوع، کالا و یا هر چیز دیگر را به صورت کامل بشناسید و ویژگی های آنها را کاملاً درک کنید. از ساختار مطلع و مهمتر آنکه باید برای نوشتن محتوای مقایسه ای حتماً یک سناریو داشته باشید. این کار باعث می شود تا زمان نگارش اینگونه محتوا، از مسیر خارج نشوید و چیزی را از قلم نیندازید. در زمان نگارش محتوای مقایسه ای از انواع محتوای متنی، به تغییر اتفاقی سبک نوشتن توجه کنید. حواستان باشد مدل نوشتن شما تغییر نکند. اگر اداری و رسمی می نویسید تا پایان، همانگونه ادامه دهید. حتی اگر زبان محاوره را برای نوشتن محتوای مقایسه ای انتخاب می کنید، باید تا انتهای متن، این حالت را حفظ کنید.
محتوای فهرست وار:
به اعتقاد من نام دیگر این سبک و نوع محتوا می تواند “ترین ها” باشد. محتوای فهرستی در حقیقت به معرفی فهرست وار موضوع و یا کالایی از یک برند و جنس خاص می پردازد که در یک ویژگی مشترک هستند. به عبارت ساده تر مثلاً فهرست بهترین بازیکن های والیبال جهان! و یا فهرست ۱۰ وبسایت برتر ایران. این نوع محتواها بسیار جذاب و کاربر پسند است. محتوای فهرست وار همیشه مورد انتخاب و مد نظر کاربران فضای اینترنت و بلکه شبکه های اجتماعی قرار می گیرد. برای این نوع محتوا نیز نیاز به دانش در خصوص موضوع و ویژگی مدنظر خواهید داشت.
محتوای رپورتاژ آگهی:
محتوای رپورتاژآگهی یکی از انواع محتوای متنی است که در دسته بندی محتوای نویسی برای سایت قرار میگیرد. این نوع محتوا در حقیقت سفارش کارفرمای شماست. شرکتی برای آنکه بتواند در خصوص موضوع و یا محصولی که ارائه می دهد در دیگر وبسایت ها و رسانه ها تبلیغ کند، از این نوع محتوا استفاده می کند. یا اگر خودتان صاحب کسب و کار هستید و وبسایت دارید، قطعا برای افزایش رتبه سئو، به نگارش رپورتاژ آگهی نیاز دارید. محتوای رپورتاژ آگهی نیاز به دقت فراوان دارد. ریزه کاری هایی که شاید برای عنوان در این مقاله فرصتش نباشد. قلم شما در این نوع سبک محتوا نویسی باید در جهت معرفی خدمت و محصول مورد نظر و البته به صورت هوشمندانه و نامحسوس حرکت کند.
محتوای تحلیلی-توصیفی:
یکی از مهمترین محتواهای متنی که در فضای وبسایت و شبکه های اجتماعی مورد استقبال قرار می گیرد، محتوای تحلیلی-توصیفی است.
در این نوع محتوا، شما باید به تحلیل و بررسی معرفی محصول، کالا و یا خدمتی خاص بپردازید. یا مثلاً به تحلیل و خلاصه نویسی یک کتاب قلم بزنید. مقالاتی که در وبسایت ها مشاهده می کنید، غالباً از این نوع محتوا هستند. برای نوشتن محتوای تحلیلی-توصیفی و یا به اصطلاح خارجی promotion، نیاز به آگاهی کامل از موضوع مورد نظر در مقاله خواهید داشت. برای این نوع نگارش هم قطعاً باید به حفظ سبک نویسندگی از ابتدا تا انتهای مقاله توجه کنید.
محتوای خبری:
همینطور که از اسمش پیداست، هر نوع محتوایی که حالت خبری داشته باشد و خبری را به مخاطب منتقل کند، محتوای خبری است. نوشتن محتوای خبری نیاز به حرفه و تخصص خبرنگاری دارد. البته حالا با گسترش شبکه های اجتماعی، بسیاری از افراد با نوشتن کپشن های اطلاع دهنده، به نوعی نوشتن لید یک خبر را تجربه می کنند. مسئوله ای که شاید از آن بی خبر باشند! شاید باورتان نشود، اما تا به حال ندیده ام کسی دوره آموزش خبرنویسی بر مبنای سئو آماده کرده باشد. تقریبا تمام عزیزانی که در حال آموزش سئو هستند، به کار خبری واقف نیستند. اما من در حال تدوین این دوره آموزشی هستم و بزودی هم در آکادمی قلم منتشر می شود. خلاصه اینکه محتوای خبری نیازمند مهارت خاص خودش است. برخی محتوای خبری عبارتند از:
- مصاحبه
- گزارش
- گزارش تفصیلی
- خبر تولیدی
- خبر پوششی
محتوای راهنمای محصول (Guides):
از دیگر انواع محتوای متنی، محتوای راهنمای محصول است. حاصل این سبک نوشتن، در حقیقت محتوایی است که همراه با محصول به مشتری داده می شود تا بلافاصله پس از خرید، آن را مطالعه کرده و با چند و چون استفاده صحیح از این محصول آشنا شود. محتوایی که به بیان نحوه مصرف و یا استفاده اشاره کند و به صورت یک فایل PDF در اختیار مشتری قرار داده شود. اگر علاقه مند به آشنایی با این مدل نوشتن محتوا هستید، بروشورهای همراه با دارو، نمونه های بسیار خوبی برای مطالعه شماست. بد نیست بدانید شما با یادگیری این نوع نگارش محتوا، می توانید با تولید محتوای متنی برای سایت های معرفی محصول، درآمد خوبی کسب کنید.
دکوپاژ یا سناریو نویسی
قطعا برای ساخت یک مستند، فیلم، سریال و یا حتی یک ویدئوکلیپ ساده به منظور انتشار در شبکه های اجتماعی، ما نیاز به متن داریم. سناریو نویسی از انواع محتوای متنی است که برای ساختن هر نوع محتوای تصویری لازم است. این روزها که بازار تولید کلیپ برای شبکه اجتماعی اینستاگرام بسیار رواج دارد، برنده کسی است که با این سبک نویسندگی آشنا باشد. در حقیقت سناریو نویسی به شما جهت می دهد، مسیر مشخص می کند و نمی گذارد در چرخه تولید محتوا سر در گم شوید!
محتوای متنی برای شبکه های اجتماعی
سوشال مدیا یا همان شبکه های اجتماعی از دیگر مقاصد نویسندگی است. تصور اینکه کپشن نویسی از انواع محتوای متنی به شمار آید، شاید کمی دور از تصور باشد. اما واقعیت این است که در نوشتن یک کپشن با تکنیک ها و روش های خاصی که دارد، از انواع محتوا متنی محسوب می شود. اخیرا در یک آگهی، برای آموزش کپشن نویسی ثبت نام می کردند!! پس این مسئله نشان می دهد این سبک نوشتن محتوای متنی، پر مخاطب، پر طرفدار و البته با ساز و کار مشخصی است.
محتوای متن پیام ها
از انواع محتوای متنی، پیام های مخاطبین و یا کامنت هایی است که در انتهای هر مقاله و پست شبکه های اجتماعی از سوی مخاطب نوشته می شود. اگرچه این نوع محتوای متنی شاید ساز و کار مشخصی نداشته باشد، اما بسیار پر کاربرد است.
چک لیست
زمانی که شما شروع به نوشتن مهمترین اقدامات رسیدن به یک هدف می کنید، در واقع چک لیست محتوای متنی تیه کرده اید. سعی می کنم با این مثال در ادامه این موضوع را بیشتر برای شما تشریح کنم. فرض کنید مقاله ای برای کوهنوردی ایمن نوشته اید. شما می توانید در این مقاله با استفاده از همین سبک نوشتن چک لیست، فهرستی از مهمترین ابزارهای لازم برای کوهنوردی را در اختیار مخاطب قرار دهید. بد نیست یادآوری کنم این نوع محتوای متنی به شدت کاربرپسند است. راستی نوشتن یک چک لیست اصلا کار دشواری نیست. فقط کمی تمرین می خواهد.
کتاب الکترونیک
یکی دیگر از انواع محتوای متنی، نوشتن و ساخت کتاب الکترونیک است. این مدل محتوا زمانی تهیه می شوند که برای توضیحات بیشتر در خصوص یک موضوع، نیاز به ارائه مطالب کاملتری باشد.
نظرات مشتریان
کار ما خبرنگاران و اصطلاحا خبری ها، پیاده کردن متن یک گفت و گوست. عموما پس از نوشتن متن مصاحبه با افراد و مسئولین در خصوص موضوع مورد نظر، آن را تنظیم می کنیم. در حقیقت به آن شکل و نقش می بخشیم تا برای مخاطب قابل درک باشد. در خصوص محتوای متنی نظرات مشتریان، این مسئله صدق می کند. به نظر می رسد که افراد به مراجعه به وبسایت و یا هر منبع دیگر، در مرحله آخر اعتماد به آن برند و شرکت، سراغی از نظرات مشتریان می گیرد. پس اینکه چطور نظرات مشتریان را بنویسیم که برای مخاطب قابل درک و البته در کمال صداقت باشد، بسیار مهم است.
نیاز مخاطب، تعیین کننده نوع محتوای متنی
در حال حاضر، تقریبا هر کسب و کاری برای ارتقا و کمک به افزایش درآمد خود، اقدام به تولید محتوا می کند. محتوای متنی همیشه از مهمترین انتخاب های صاحبان کسب و کارهای مختلف است. یکی از مهمترین اقدامات قبل از تولید محتوای متنی، توجه به نیاز مخاطب است. وقتی شما بدانید مخاطب شما به دنبال چیست و چه نیازی دارد، بهتر می توانید تصمیم بگیرید که از کدام نوع محتوای متنی برای نوشتن استفاده کنید.
نتیجه گیری
در این مقاله تلاش کردم تا شما را با مهمترین انواع محتوای متنی آشنا کنم. اینکه چه نوع سبک نگارشی برای مقالات شما مناسب است، به موارد بسیاری بستگی دارد. پس شما با در نظر گرفتن تمام مواردی که در بالا به آن اشاره شد و البته مخاطب هدف خود، می توانید یکی از انواع محتوا را برای تولید محتوای متنی انتخاب کنید.
دیدگاهتان را بنویسید